Етнографски комплекс "Стария Добрич"

Грънчарница

Занаятът:

Грънчарството е традиционен български занаят, който идва още от времето на траките и римляните по нашите земи. Ето защо в това изкуство се преплитат различни стилове и етапи, предавани от поколение на поколение,от род на род,до наши дни. Грънчарството е свързано с изработването на глинени съдове: гърнета, стомни, вази, паници, блюда, делви, гювечи, кадилници, свещници, саксии и много други предмети. Изключително разпространен занаят, упражняван почти във всяко по-голямо селище в миналото.

Забележително майсторство се наблюдава във формата на затворените съдовете /стомни, крондири/, които изумяват със своята пропорционалност между шийката, тялото и дръжките. Колоритът от шарки върху керамиката се постига, чрез няколко способа на оцветяване: гравиране, цветно рисуване и апликиране на добавъчни фигури. Гравирането се нарича шарене и се извършва чрез въртене на грънчарското колело, при което се образуват известните вълнообразни черти, ивици и дъговидни форми. С цветното рисуване пък се начертават фигури на цветя, птици и други животни, шарки характерни за всеки регион в България, както и за всеки грънчарски род.

Място в грънчарското изкуство заемат коминните завършъци, които са служели за декоративна украса, както и керамичните тръби за водоснабдяване и канализация…

Грънчарството може да разказва. То възбужда въображението на съзерцателя с преливащите се форми, шарки и цветове, които предават прелеста на природното настроение….

Ако се вгледаш в глинените съдинки няма съмнение, че ще върнеш времето – дървената масичка и трикраките столчета – сякаш седиш до старо огнище и опитваш топлата гозба сипана в глинена съдинка, изящна стомна за вода, напомняща за старата чешма и момите с китки в косите, отиващи с песен към извора. Или някой от тях вече с по-съвременни форми и шарки. Гледаш глинените произведения, толкова прости и същевременно съвършени, взети и изваяни от самата природа. Оцелели хилядолетия…

„Чупи- купи“ в ЕК „Стария Добрич“:

„40 дни отнема направата на един керамичен съд. Това включва оформянето му на грънчарското колело, две изпичания, глазиране… Грънчарството е труден занаят. Тежкият труд, бавният процес на изработка на изделията, малката печалба и трудната реализация на стоката отказват желаещите да научат грънчарското изкуство“- казва Женя Петрова от магазин “Чупи-купи” в Архитектурно етнографския музей на открито “Старият Добрич”.

„Неколцина са престъпвали прага на работилницата с желанието да усвоят тънкостите на грънчарското колело, но след кратка информация за същността на работата се отказват“-  пояснява тя. Семейството на Женя Петрова е един от малкото примери за приемственост. Грънчарството е част от битието му в продължение на 100 години. Съпругът й наследява знанията от своя баща, а сега над керамичните изделия работят Женя Петрова и двамата й синове. Най-младите потомци от грънчарската фамилия помагат основно през лятото.
„Не е занаят, от който да забогатееш. През последните 30 години успяхме да изгледаме децата си и да поддържаме работилницата, коментира Петрова. Синовете ми имат желание за работа, искат да творят, но най-много ги огорчава липсата на интерес към крайния продукт на труда им.
Негативно на развитието на грънчарството в Добрич се отразява фактът, че живеем в малък град.
Най-сериозният проблем обаче е навлизането на китайските стоки. Вносът на евтини керамични изделия от Далечния изток убива българския продукт, коментира грънчарката. Нискокачествените изделия се предлагат на цена около 1 лв. за керамична чаша например. При положение, че стойността на немската глазура, която ползваме, е около 1 лв. как мога да пусна целия продукт на тази цена, каза занаятчийката. Малко са хората, които търсят качество, въпреки че го признават. Повечето предпочитат евтиното.

Въпреки трудностите ще се старая до край да запазя работилницата в АЕМО “Старият Добрич”. Това е заветът на покойния ми съпруг. Следвайки го, аз отстоявам на времето, стараейки се да развивам занаята доколкото мога“- допълни Женя Петрова.

Източник

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail