Етнографски комплекс "Стария Добрич"

Дърворезбар

Занаятът:

Изкуството резба е било присъщо само на мъжете. Съществуват два типа резба – плоска резба известна като пастирска, и едра скулпторна резба, означавана като занаятчийска. Украсените с пастирска резба предмети са наричани от народа писани – писана хурка, писана гайда или писан кавал. Това е така, защото върху гладката повърхност са правени чести врязвания с нож. Но най-известните творения на този тип резба са пищно украсените врати, тавани, конзоли под стрехите, парапети на възрожденските къщи и черкви.

Изящните широколистни розетки, плетеници, мрежи от ромбове, квадрати и триъгълници спират дъха щом отправиш поглед към всяка една част от тези къщи. Едрата склуптурната дърворезба вплита в себе си божественото и митичното начало на природата и човека. Изящно гравираните иконостаси, царски двери и владишки тронове, а също така малките композиции от библейски и житейски характер, пленяват и до днес всеки докоснал се до тях. За постигането на хармоничните форми и изящество върху дървото са нужни безкорисна любов и безкрайно търпение към него.

За да се постигне това съвърщенство, пред което се дивим, отправили поглед към таваните, масите, парапетите или вратите на старите български възрожденски къщи, трябва да си надарен с точно око, силна ръка и богата на въображение и изпълнена със смиреност душа. Именно надарената с тези качества душа, поглъща красотата идваща от живота и природата, пречупва я през фантазията на майстора, извира през призмата на таланта, вдъхва частица живот и дървото се ражда отново, за да носи топлота и любов.

Единствено човек, който усеща дървото със сърцето си, има силите и благословията, да сътвори дърворезба – пълна с живот и дух. Само майсторът носещ в себе си дарбата вижда какво може да се направи от всяко дърво, с един поглед. В ръцете на майстора,дървото оживява. То не спира да ти шепне и да дарява. Внася природата и историята в твоя дом, като създава неповторим уют. Всяка дърворезба те обгръща с мекота, за да те слее с духа на гората, носещ хилядолетните тайни на славните български времена.

Занаятчиите в ЕК „Стария Добрич“:

В Стария Добрич има две ателиета за дърворезба.

Георги Коцев изработва уникални резбовани миниатюри, посредством лупа. Работата му можете да видите на видеото по- горе. Често се включва в благотворителни акции.

„Трябват очи!“- ни сподели той.

В работилницата си предлага и струговани изделия, за това то е с табела „Дървостругар“.

Койчо Колев работи в работилницата с табела „Дърворезбар“ от 1997г. Няма как да го видите често, защото намира своето вдъхновение в дома си.
Повече за него можете да прочетете тук.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail