Етнографски комплекс "Стария Добрич"

Ковач

Занаятът:

Широко е приложението на кованото желязо в предметите за бита – прибори за камина, пиростии, вериги, кантари; земеделски сечива – мотики, брадви, косери, както и в предметите, които обслужват нуждите на църквата – кандила, свещници и др. Дълголетните традиции на този занаят съхраняват старите практики и способи за украсяване. Мотивите са стилизирани растителни и животински елементи, вдъхновени от хармонията между човека и заобикалящия го свят.

Ковачът:

Ташко Ташев е сътворил първото си изделие още през 1970 г. Тогава сръчните ръце на майстора създали свещник под формата на водна лилия.

„Не мога да изоставя занаята“ – отговори ковачът на въпроса дали в днешно време занаятът му върви. В своята ковачница майсторът изработва почти всичко за бита – от обкови за порти, прибори за камини и ножове до рамки за огледала и свещници. Миналата година, например, дошли хора чак от Ямбол, за да му поръчат два свещника, всеки висок по метър и половина.

Страстта му е да колекционира атрактивни заглавия от вестници. За това  залепените на едната от стените изрезки грабват погледа: „Безработни пчели няма“, „Животът е чудо, което трябва да се изживее“, „Каквито са кадрите днес, такива ще бъдат постиженията утре“ /датира от 1968 г./, „Най-голямата ценност е да помагаш…“

Източник

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail