Етнографски комплекс "Стария Добрич"

Стария Добрич през моите очи: Мария Кирилова

Мария Кирилова е един всеотдаен учител, който обича работата с ученици. Тя работи като преподавател по Информатика и ИТ в ЕГ „Гео Милев“ гр.Добрич. Тя е и част от виновниците благодарение на които този сайт съществува. Ето какво сподели за нашата рубрика:

1. Разкажи ни за себе си?
Родом съм от Каварна, но съм учила и в Добрич и в Пловдив. Животът ме върна отново в Добрич преди 17 години. Занимавам се с Информатика, ИТ и ученици.

2. Какво ти харесва в Стария Добрич?
„Старият Добрич“ е мястото, което ни пренася другаде. За проектите с ученици търсехме интересна тема- да е нещо, което ще е атрактивно, работата ни да има смисъл, да можем да изявим творчество. Така с Михаел Михалев преди няколко години, започнахме работа по този проект под друга форма. Оказа се, че не сме сбъркали. Видеата, които направихме ни дадоха възможност да се докоснем до човечността на занаятчиите- изключително сърдечни и отзивчиви. Май това ми харесва най- много: хората в комплекса, сръчността и майсторлъка им. Ако пък и сайта им помага да имат повече клиенти, ще е най- добре, защото заслужават и имат нужда от това.

3. Любимото ти място в комплекса?
Когато отглеждах децата си, обичах да ги водя в градинката пред музея- сядахме на пейките лятно време на хубава сянка, естествено с неизменните боза и геврек. От преди месец пък мястото, което ще препоръчвам на познати е хана. За семинара, който организирах работих с тях- лекторите се настаниха там. Изтърпяха ме стоически, угодиха ми, а на всичко отгоре условията са много добри, цените ниски.

4. Има ли нещо, което не харесваш?
То е свързано с това, което харесвам. Би ми се искало занаятчиите да имат повече подкрепа от институциите. Неподкрепени, те се опитват отчаяно да оцеляват. Това не ми харесва.

5. Пожелание към нашите читатели?
Да уважават ръчния труд и ръчно изработените неща. Те носят емоция, положителна енергия, както ръчно омесения хляб е по- вкусен от купения.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail