Етнографски комплекс "Стария Добрич"

Стария Добрич през моите очи: Полина Енева

Чаровна и симпатична девойка от гр.Добрич на име Полина е автор на четвъртото писмо за рубриката ни „Стария Добрич през моите очи“. Напълно откровена и с лека носталгия към родното място, макар да е недалеч от Добрич, ето какво ни сподели:

1. Разкажи ни за себе си?
Здравейте, казвам се Полина и Добрич е моят роден град. Мисля, че всички читатели на сайта ще се съгласят с мен, че от вкъщи по-хубаво няма! В момента уча и живея във Варна, на пръв поглед близо до дома ще си кажете, но просто не е същото. Това ми даде възможност да осъзная колко уютно и приятно е, когато си сред хора, улици и сгради, които познаваш, сред които си израснал.

2. Какво ти харесва в Стария Добрич?
„Старият Добрич“ за всички жители е една от емблемите на житницата на България. Със своята атмосфера и възрожденски стил тя дава възможност на всички посетители на етнографския комплекс да се потопят в изкуството на майсторите. Ковачи, грънчари и зографи са само част от магьосниците на чудния свят на комплекса. Това е отлична възможност да покажем на младото поколение, а и на чуждестранни туристи част от нашето културно наследство. Тук те от близо имат шанса да проследят процеса на създаване на красиви шевици, грънчарски изделия и дърворезба. Занаяти, които са устояли на времето и продължават да се практикуват със същата прецизност и майсторлък.

3. Любимото ти място в комплекса?
Любимото ми място е геврекчийницата . Когато бях малка майка ми винаги ме водеше там взимаше ми от топлите гевреци и сядахме на една пейка, от където се виждаше цялата занаятчийска улица. Обичах това място, защото от там незабелязано успявах да проследя работата на почти всички от майсторите и за момент да стана част от тяхното непознато за мен тогава изкуство.

4. Има ли нещо, което не харесваш?
Нищо негативно не може да се каже за комплекса. От както се помня той изглежда все така приветлив и гостоприемен. Бях част от един проект на общината, където се даде възможност на всички деца да бъдат майстори за един ден! Силно подкрепям такива проекти и се надявам за напред да има още много такива.

5. Пожелание към нашите читатели?
И тъй като сме в навечерието на светлите Коледни празници, пожелавам на вашите читатели много здраве и щастие.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail